3. bind – Disas kamp – i fik denne flotte lektørudtalelse (anmeldelse skrevet til bibliotekerne):

Det islandske landskab er en fascinerende kulisse til fantasy-historien/den fantastiske fortælling. Især her i 3. bog som en følelsesladet skueplads for kampen mellem det gode og onde. Disa har fundet svovlranunklen og med dens kraft løst sin far af forbandelsen. Nu leder far og datter bag de sorte slotte efter tvillingsøsteren Alva. Det bliver en farlig færd, men heldigvis er der hjælpere som Blåfolket, Bjergånden, trolden ved Verdens Ende og drengen Kamban. Moren Regitze, der står bag alt det onde, må til sidst se sine frosne trofæer blive til levende mennesker igen. Marianne Gade tryllebinder læseren med en handlingsmættet tekst og klare person- og miljøbeskrivelser iblandet poetiske vendinger og en rolig håndtering af Disas gode far og onde mor. Mårdøn Smets smukke og fabulerende illustrationer understøtter teksten flot.

Sammenligning: I serier som Enya og Krigerprinsessen er hovedpersonen også en pige. Disse bøger må også læses i sammenhæng. Elverdronningens riddere har en afrundet historie i hver bog.

Samlet konklusion: En rigtig spændende bog til de børn, der er kommet godt i gang med læsningen, inden de giver sig i kast med genrens tykke bøger. Anbefales varmt

Lektør: Helle Andersen

Her følger lektørudtalelser på de to første bind – Disa i nordlysets land og Disa og det skjulte folk:

To letlæste bøger i genren fantasy af den type, hvor handlingen foregår i to verdener, dels i en realverden – som her er et nutidigt miljø¸ – og dels i en magisk verden (huldrer og alfer). Bøgerne kan læses af børn fra 10 år.

I en velskrevet fortælling får vi historien om Disa på 10 år, som hele sit liv har boet på et børnehjem i Danmark, og som en dag bliver hentet af sine “biologiske” forældre “hjem” til Island. Disa har altid haft en evne til at se ting, som andre ikke kan. Den evne får hun brug for, da hendes mor vil have hende til at hente en svovlranunkel, der kun vokser hos huldrerne. Den kan skaffe et menneske rigdom og magt, men man kan også misbruge den. Da Disa finder den går hun en farlig tid i møde. Hendes mor skyer intet middel for at få fat i den, men Disa får hjælp af alferne, løser sin biologiske far fra den trolddom, som hendes mor har skabt og får at vide, at hun har en tvillingesøster, som bliver holdt fanget i “De sorte Slotte”. Historien slutter lige, da Disa er på vej for at finde sin tvillingesøster Alva. Den lægger altså op til en fortsættelse.

Bøgerne vandt i 2006 en børnebogskonkurrence udskrevet af Alinea og Aschehoug. Fans af serierne Drageherren og Enya vil med garanti være at finde som potentielle begejstrede læsere af disse bøger.

Lektør: Vibeke Axelsen